Tagasi ülevaate juurde

Morbus Crohni igapäevaelu ja ANABOX smarti kaudu

Ravimite võtmine Crohni tõve patsiendina - saate teada, kuidas ANABOX smart on muutnud Daniel B., Crohni tõve patsiendi elu ja kuidas see teda ravimite võtmisel toetab.

Kroonilised haigused nagu Crohni tõbi on paljude jaoks igapäevaelu lahutamatu osa. Kaasaegne meditsiin teeb haigetele elu küll lihtsamaks, kuid siiski esineb mitmeid väljakutseid. Eriti oluline on ravimite võtmine, et Crohni tõvega võimalikult väheste vaevustega toime tulla. Praegu ei ole Crohni tõbi ravitav, vaid seda saab parimal võimalikul moel ja võimalikult sihipäraselt ravida.

Haigus avastati minul 19-aastaselt mitmete uuringute, nagu MRT ja sooleuuringute käigus. Sellega olen täiesti “keskmisel” tasemel, sest diagnoos tehakse üsna varakult. Patsientidel esinevad esimesed sümptomid sageli juba noores eas. Minu esimene äge faas saadi kiiresti ja efektiivselt kontrolli alla ravimite, nagu kortisooni, kasutamisega. Äge faas tähendab: kõhuvalu (eriti pärast sööki seedimise ajal), seedehäired ja võimalik, et ka muud sümptomid, nagu kaalulangus.

Edasi läks üsna rahulikult. Määrati mulle ravim “Azatiopriin” - immuunsupressant. Mul ei olnud õnneks peaaegu üldse kaebusi ja ma talusin ravimit hästi.

Mõned aastad möödusid. Sel ajal halvenes minu seisund kahjuks. Kaotasin kaalu ja mu kõhuvalu suurenes taas. Aeg-ajalt esines palavikku. Mind viidi haiglasse ja mõne uuringu järel oli otsus selge: “Mind opereeritakse”.

Minult eemaldati osa jämesoolest (täpsemalt üleminek jämesoolelt peensoolele). Ka see operatsioon ei ole tegelikult Crohni tõve kulgemise juures haruldane, kuid keegi ei taha meelsasti operatsioonilauale pikali olla. Kõik läks üldiselt hästi ja mind lasti nädala pärast koju, kuu aja pärast olin juba jälle jalul ja olin kaalus juurde võtnud.

Operatsiooni järel raviti mind uuesti ravimitega ja ma võtan neid siiani. Siin aitab mind endiselt ANABOX smart minu igapäevaelus. Võrreldes teiste haigustega ei võta ma palju erinevaid tablette. See tähendab: hommikul mõned toidulisandid nagu raud või foolhape. Need on tüüpilised puudused, eriti pärast sooleoperatsiooni. Õhtul siis minu immuunsupressandid. Eriti nende puhul on oluline regulaarne tarvitamine. Siin ei tohiks tablette unustada, sest see võib viia ägenemisteni.

Crohni tõbi on “ühiskonnahaigus”, nagu sageli öeldakse. Juhtumid suurenevad. Miks see nii on, pole veel selge. See tähendab aga, et siin toimub meditsiiniliselt palju, et muuta haigete igapäevaelu võimalikult meeldivaks. Isiklikult tunnen ka sõpru, kellel on Crohni tõbi, ja võin öelda nii enda kui ka nende kohta, et elu läheb peaaegu normaalselt edasi. Tuleb jälgida oma toitumist ja eelkõige regulaarselt arsti juures käia, et oma ravi võimalikult hästi kohandada. ANABOX smart on siin tore kaaslane. Kuigi mu mõtted pole veel segaduses, unustan siiski aeg-ajalt, kas olen oma ravimid võtnud. Just siin on see elektrooniline kaaslane täiuslik.