Terug naar het overzicht

Door het dagelijks leven met de ziekte van Crohn en de ANABOX smart

Medicatie-inname als patiënt met de ziekte van Crohn - Ontdek hoe de ANABOX smart het leven van Daniel B., een patiënt met de ziekte van Crohn, heeft veranderd en hoe het hem ondersteunt bij het innemen van medicatie.

Chronische ziekten zoals de ziekte van Crohn zijn voor velen een alledaags gegeven. Moderne geneeskunde maakt het voor de getroffenen weliswaar makkelijker, toch zijn er diverse uitdagingen. Vooral medicatie is een belangrijk onderdeel om zo min mogelijk last te hebben van de ziekte van Crohn in het dagelijks leven. De ziekte van Crohn is tot op heden niet te genezen, maar kan alleen naar beste weten en zo gericht mogelijk worden behandeld.

De ziekte werd bij mij vastgesteld op 19-jarige leeftijd in het kader van diverse onderzoeken zoals MRI en darmonderzoeken. Ik bevind me daarmee absoluut in de 'gemiddelde' situatie, aangezien de diagnose vrij vroeg wordt gesteld. Patiënten hebben vaak al op jonge leeftijd hun eerste symptomen. Mijn eerste acute fase kon toen vrij snel en effectief worden beëindigd door het gebruik van medicijnen zoals cortison. Acute fase betekent: buikpijn (vooral na maaltijden in de spijsverteringsfase), spijsverteringsproblemen en mogelijk ook andere symptomen zoals gewichtsverlies.

Vanaf dat moment verliep het vrij onopvallend. Ik kreeg het medicijn 'Azathioprine' voorgeschreven - een immunosuppressivum. Gelukkig had ik bijna geen klachten en verdroeg ik de medicatie goed.

Een paar jaar gingen voorbij. In die tijd verslechterde mijn toestand helaas. Ik verloor gewicht en mijn buikpijn nam weer toe. Af en toe had ik koorts. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en na enkele onderzoeken was de beslissing genomen: 'Er wordt geopereerd'

Er werd een stuk dikke darm bij mij weggenomen (om precies te zijn de overgang van de dikke darm naar de dunne darm). Ook deze operatie is in het ziekteverloop van de ziekte van Crohn niet ongebruikelijk, maar niemand ligt graag op de operatietafel. Alles verliep over het algemeen goed en ik kon na een week worden ontslagen, na een maand was ik alweer goed op de been en was ik aangekomen.

Na de operatie werd ik opnieuw behandeld met medicijnen en neem deze nog steeds. Tot op heden helpt de ANABOX smart me door mijn dagelijks leven. In vergelijking met andere ziekten neem ik niet veel verschillende pillen. Dat betekent: 's ochtends meestal een paar supplementen zoals ijzer of foliumzuur. Dit zijn typische tekorten, vooral na een darmoperatie. 's Avonds dan mijn immunosuppressiva. Vooral bij deze is regelmatige inname belangrijk. Hier mag men geen pillen vergeten, want dat kan zeker tot terugvallen leiden.

De ziekte van Crohn is een 'maatschappelijke ziekte', zoals vaak wordt gezegd. De gevallen nemen toe. Waarom dat zo is, is nog niet opgehelderd. Het betekent echter dat er op medisch gebied veel gebeurt om het dagelijks leven van de getroffenen zo aangenaam mogelijk te maken. Ik heb ook vrienden met de ziekte van Crohn en ik kan zowel voor mezelf als voor hen zeggen dat het leven bijna normaal doorgaat. Men moet letten op zijn voeding en vooral regelmatig naar de dokter gaan om de therapie zo goed mogelijk aan te passen. De ANABOX smart is hier een fijne metgezel. Hoewel mijn gedachten nog niet in de war zijn, vergeet ik toch af en toe of ik mijn medicijnen heb ingenomen. En juist hier is deze elektronische metgezel perfect.