Tillbaka till översikten

Gidduin sullui Morbus Crohn ja ANABOX smart gåhtoeledh.

Läggat dávda sámi Morbus Crohn-bálkkašumi - Ovdamearkka dihte ANABOX smart muitalii Daniel B., sámi lea Morbus Crohn-bálkkašupmi, ja man sii su oahppiide.

Kroniska sjukdomar som Crohns sjukdom är en del av vardagen för många. Modern medicin gör det visserligen lättare för de drabbade, men det finns fortfarande olika utmaningar. Speciellt medicinering är en viktig del för att kunna leva så besvärsfritt som möjligt med Crohns sjukdom. Crohns sjukdom är för närvarande inte botbar, utan kan endast behandlas på bästa möjliga sätt och så riktat som möjligt.

Sjukdomen upptäcktes hos mig vid 19 års ålder i samband med olika undersökningar som MR och tarmundersökningar. Jag ligger helt i "genomsnittet", eftersom diagnosen oftast ställs ganska tidigt. Patienterna har ofta sina första symtom redan i unga år. Min första akuta fas kunde då snabbt och effektivt avslutas med hjälp av läkemedel som kortison. Akut fas innebär: buksmärtor (särskilt efter måltider under matsmältningsfasen), matsmältningsbesvär och eventuellt även andra symtom som viktnedgång.

Därefter fortsatte det ganska odramatiskt. Jag behandlades med läkemedlet "Azathioprin" - ett immunosuppressivt medel. Jag hade lyckligtvis nästan inga besvär och tålde medicinen bra.

Några år gick. Under den tiden försämrades mitt tillstånd tyvärr. Jag gick ner i vikt och mina buksmärtor ökade igen. Ibland hade jag feber. Jag blev inlagd på sjukhus och efter några undersökningar stod det klart att "Det blir en operation".

En bit av tjocktarmen togs bort från mig (närmare bestämt övergången från tjocktarmen till tunntarmen). Även denna operation är faktiskt inte ovanlig i sjukdomsförloppet för Crohns sjukdom, men ingen ligger gärna på operationsbordet. Allt gick bra och jag kunde skrivas ut efter en vecka, efter en månad mådde jag redan bra och hade gått upp i vikt.

Efter operationen behandlades jag igen med mediciner och tar fortfarande dem. Här hjälper mig fortfarande ANABOX smart i min vardag. Jämfört med andra sjukdomar tar jag inte många olika piller. Det innebär: på morgonen några tillskott som järn eller folsyra. Det är vanliga brister, särskilt efter en tarmoperation. På kvällen tar jag mina immunosuppressiva medel. Speciellt med dem är det viktigt med regelbunden intag. Här får man inte glömma några piller, för det kan faktiskt leda till återfall.

Crohns sjukdom är en "samhällssjukdom", som det ofta sägs. Fallen ökar. Varför det är så är ännu inte klarlagt. Det innebär dock att det händer mycket inom medicinen för att göra vardagen så behaglig som möjligt för de drabbade. Jag har också vänner med Crohns sjukdom och både jag och de kan säga att livet fortsätter nästan som vanligt. Man bör vara uppmärksam på sin kost och framför allt regelbundet gå till läkaren för att så bra som möjligt anpassa sin behandling. ANABOX smart är en trevlig följeslagare här. Även om mina tankar ännu inte är förvirrade, glömmer jag ändå ibland om jag har tagit mina mediciner. Och just här är denna elektroniska följeslagare perfekt.